Wwft en AVG

04-01-2019

Nieuwe zekerheden vragen nu een vereiste

Criminaliteit , privacy en wat doet U met mijn of onze gegevens? 

Centraal in de twee nieuwe wetten AVG (privacy) en Wwft (voorkoming van oa witwaspraktijken) staat de persoon die bij een makelaar een ruimte wil huren en verhuren, of kopen en verkopen. Elke client dus. En uiteraard, zoals elke nieuwe ingreep kost dat extra geld. Immers er moeten gespecialiseerde bedrijven gegevens aanleveren. En dat doen ze niet voor niets. 

Voor de makelaar betekent dit extra tijd en kosten om deze twee regelgevingen na te leven. Doet hij dit niet, dan staan er bijzonder hoge boetes te wachten. 

In het kort de AVG, welke vanaf 25 mei 2018 in heel Europa in werking treedt.

Persoonsgegevens worden met toestemming verstrekt, ter inzage, en verteld waar ze voor worden gebruikt, en hoe lang deze worden opgeslagen. Privacy risici worden bekeken per geval.

In het kort de Wwft

Personen die willen (ver)kopen, of (ver)huren worden na gechecked om na te gaan of zij een andere bedoeling kunnen hebben dan wonen/werken. Ofwel criminele activiteiten willen gaan uitvoeren in het pand. Voorkomen is beter dan genezen.

Groenewoud Makelaardij hanteert reeds lange tijd een strenge selektie om dit soort processen te voorkomen. Niet altijd succesvol, want mensen kunnen veranderen op het moment dat ze de sleutel in hun handen hebben......

Nu met deze twee regels wordt het kopen van huis om geld wit te wassen wat lastiger.