JUBILEUM JAAR 1989 - 2019 !

11-11-2019

30 jaar makelaar

1989.

Historie ....Ik ben begonnen als zelfstandig en onafhankelijk makelaar in Noordwijk, daarna (1992) in Almere Stad, vervolgens in Haven met een kantoor vol personeel en een hypotheekshop, daarna een kantoor in Haven, en nu zeven jaar geleden in Amsterdam. Geen dag, geen opdracht , geen klant is hetzelfde en je moet je horizon telkens verbreden om sleur en arrogantie te voorkomen. De volgende stap ga ik weldra zettten in het buitenland. Daarover later meer.

Het begon met veel improviseren (er was geen internet en de mobile telefoon was pas in opkomst) knippen en plakken, fotokopies laten maken bij een supermarkt, toen naar een drukkerij, met de lokale kranten persberichten maken en advertenties plaatsen, toen een eigen drukwerkprinter, en een crisis, en nog een, en nog een.... maar altijd werkend met 1 doel: goed zijn voor mijn klanten. 

Wordt het na dertig jaar niet eens tijd om af te bouwen of gewoon te stoppen?

Nee, niet stoppen, ik houd teveel van mijn klanten. En ja, afbouwen, een beetje een andere balans vinden.

De kwaliteit wil ik continue verbeteren, en ik leer nog bij elke opdracht. Wat ik wel afbouw is de maximale hoeveelheid klanten die ik wil helpen.

Nu, eind 2019, ruim dertig jaar later.... wat gaat het snel

En nu ?

Ik ga mij thans meer toeleggen op aankoop makelaardij in grote steden en begeleiden van kopers uit het buitenland. En daarnaast collegae in vooral Zuid Spanje bijstaan waar nodig.

En nog steeds : ken je cijfers, weet de marges en kosten, durf te investeren, neem risico's, en geniet van het leven.

Dus eigenlijk na dertig jaar is er nog maar verduiveld weinig veranderd. En dat stemt mij optimistisch.

Si! Pieter van Groenewoud